經濟 / 未分類

講咗要睇實赤柱地 又流標!

備受觸目的赤柱豪宅地,因為發展商出價太低,流標。

得4份標書5個發展商入標,標價未達底價,以市場估算即是有機會入標的連呎價1.1萬都,話哂豪宅地,咁都唔俾面?
#
之前係住加財經講過,啟德入標價奇差,可以話係獨立事件要起埋地下街,但今次打正牌頭豪宅地(隔離公屋)都流標,估計唔想嚇親個市。
#
過去12個月有多幅流標地再拍,並以破底價批出(大欖及啟德限呎地,呎價分別3000多元及6000多元),豪宅都破底應該嚇死人。
#
話說,啟德地本來商業用途,但因為反應太差轉私人住宅用地再拍,結果破底批出,今次收返,好難轉用途,短期好難再推,寧願流標估計4份標書都睇得幾淡,政府㗯吾想嚇親大家。

自己睇路。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s